Radiomarkten in 2010  |  Radioamateur links  |  Alinco  |   Icom  |   Kenwood  |  Yaesu  |  Veron  |  Afdeling Twente  |  Afdeling Achterhoek  |  VRZA
 
QSL kaart PE1PNB

Antennepark PE1PNB

Compleet  overzicht

Brazilie op 50 MHz.
Azie op 50 MHz.
Excursie Afdeling 21 VERON

 
 
Welkom op de radiosite van Han van Ulsen                                                            Contact  |  Home

Mijn belangstelling voor radio begon al op jeugdige leeftijd met het luisteren naar de kortegolfbanden op een dumpontvanger uit de 2e wereldoorlog de 19 set. 

19 set

In de jaren '70 werd die set vervangen door een STE AR10, een ontvanger samengesteld met gekochte printen waar PA0JWX een kastje ombouwde en de ontvanger afregelde. Met deze STE ontvanger heb ik veel geluisterd naar de 10 meter band, die band was in die jaren geweldig open. Ondanks de matige gevoeligheid en een kleine CB-antenne kon ik toch stations uit de hele wereld loggen. 

STE AR-10

Het echte werk begon toen ik een gebruikte Yeasu FRG7700 kortegolfontvanger kocht, met deze ontvanger kon ik alle amateurbanden ontvangen en met een FD3 draadantenne kon ik nog meer exotische landen horen.

Yeasu FRG7700

In 1977 ben ik lid geworden van de VERON, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek. Na jarenlang luisteramateur te zijn geweest kreeg ik toch de behoefte om zelf een zender te gaan bedienen. Na studie bij de afdeling Twente van de VERON behaalde ik in 1990 de D-machtiging (PD0PXU), vervolgens slaagde ik in 1994 voor de C-machtiging en kreeg de callsign PE1PNB toegewezen. In de beginjaren deed ik veel experimenten op leuke locaties. De Lemelerberg bij Ommen is met zijn hoogte een leuke plek om verbindingen te maken.


Met mijn eerste 2m. zender en een mobiele mast in Ommen, je had wel veel bekijks van wandelaars. Deze foto werd gemaakt door een echtpaar uit Amsterdam die het wel grappig vonden dat ik daar zo in mijn eentje zat te kletsen met een station uit Amersfoort.
Nadat ik thuis een echte antennemast had geplaatst kon het serieuse werk beginnen, met een 2m kruisyagi antenne, circulair gepolariseerd, werkte ik op 26 januari 1992 met het toenmalige Russische ruimtestation MIR. Dit was de voorloper van het Internationale Space Station dat nu om de aarde vliegt.
Hier een verslag van deze unieke verbinding...

Sinds 2003 is het voor  zendamateurs met een C-machtiging ook toegestaan  om op de HF-banden een verbinding te maken. Na het ophangen van een draadantenne (2x12,5 meter met een Fritzel balun) had ik al direct een leuke verbinding met de Verenigde Arabische Emiraten. Na het sturen van een QSL-kaart ontving ik al snel een bevestiging van Mohamed uit Dubai d.m.v. deze fraaie QSL-kaart.Mijn favoriete banden zijn 28 MHz. en 50 MHz., op de laatste heb ik veel verbindingen gemaakt in heel Europa.
Ook Zuid Amerika en Azie heb ik gewerkt. Door  de slechte condities op de amateurbanden en andere beslommeringen heb ik de laatste jaren niet veel verbindingen gemaakt. Toch zullen de komende jaren weer interessant worden om verre verbindingen te maken en dan wil ik proberen om Australie te werken op 50 MHz.

Copyright PE1PNB 2009